023-774-959
023-775-843
Radnim danima 09:30 -15h
0800-10-10-10
 Jedinstveni  SOS
 telefon Vojvodine

sporazum zastita dece

Nasilje nad decom je rasprostranjena, neželjena pojava koja dovodi do patnje deteta, narušava njegov psihički i fizički integritet i blagostanje. Nasilje se može dogoditi u svakoj sredini i u različitim životnim situacijama u kojima se dete nalazi. U vrste nasilja nad detetom spadaju, pre svega, fizičko, emocionalno i seksualno nasilje, ali i eksploatacija, trgovina decom, dečji rad, vršnjačko zlostavljanje, digitalno nasilje.

Predstavnici petnaest institucija, među kojima su opština Novi Bečej, kao nosilac projekta, Centar za socijalni rad opštine Novi Bečej, Osnovni sud i Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju, Prekršajni sud u Zrenjaninu, odeljenje u Novom Bečeju, Policijska stanica Novi Bečej, Dom zdravlja Novi Bečej, Predškolska ustanova „Pava Sudarski“, svih šest opštinskih škola i Udruženje Roma Novi Bečej, potpisali su danas Sporazum o saradnji u zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području opštine Novi Bečej. Ovaj sporazum predstavlja rezultat rada intersektorskog tima opštine koji se bavi ovom tematikom.

Prema rečima predsednika opštine, Saše Maksimovića, ne samo što postoji moralna potreba, nego i zakonska obaveza da deca budu zaštićena od nasilja. Izuzetnu važnost koju predstavlja potpisivanje ovog sporazuma istakao je i predsednik Osnovnog suda u Bečeju, Goran Čimburović: „Potpisivanje današnjeg sporazuma predstavlja samo konkretizaciju svih aktivnosti koje su prethodile današnjem danu. Mogu da kažem da sam vroma zadovoljan svim ovim što smo danas uradili. Ovo je samo prvi korak ka načemu što tek treba da radimo, a sam spisak potpisnika i institucija govori o tome koliko je ovo ozbiljno. Smatram da ćemo odgovorno raditi naš posao i da ćemo svi sa aspekata iz ustanova iz kojih dolazimo doprineti da pomognemo kako bi se minimiziralo nasilje nad decom, što nam je i u osnovi svega.“

Izvor: TV Novi Bečej: Zaštita dece od nasilja kao prioritet