023-774-959
023-775-843
Radnim danima 09:30 -15h
0800-10-10-10
 Jedinstveni  SOS
 telefon Vojvodine

Novi Sad 4.7. 01

Udruženje Roma Novi Bečej je u okviru projekta “Progovori - na tebe je red!” podržanog od strane Norveške ambasade i UNWOMEN kancelarije u Srbiji održalo 04.07.2022. godine u Novom Sadu okrugli sto ,,Primeri dobre prakse u procesima unapređenja institucionalnih odgovora u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja na lokalu". Okrugli sto je otvorila Danica Jovanović, predsednica Udruženja i zahvalila se prisutnima što su prepoznali značaj rada na temi nasilja nad ženama u ruralnim sredinama i koliko su važni su institucionalni mehanizmi i odgovori na nasilje i rodnu ravnopravnost. Predsednica URNB takođe iznosi više detalja o aktivnostima projekta i rezultatima koji su zabeleženi istraživanjem i radom u 10 opština tokom 6 meseci projekta.

Novi Sad 4.7. 02

U radu okruglog stola učestvovali su i Jelena Jovanović, jedina romska poslanica koja je govorila o mehanizmima i podršci ženama iz marginalizovanih grupa, v.d. direktorka CSR Alibunar, Sandra Skumpija koja je  predstavila kapacitete CSR i koliko se u tom radu uznapredovao i da raspoloživim sredstvima i mehanizima rešavaju sve probleme sa kojima se suočavaju, Dejana Djurdjević predstavnica opštine Šid koja je govorila o potrebama žena na selu i ruralnim sredinama. Većnica iz Sremskih Karlovaca, Živana Živanović je iznela primer dobre prakse u svojoj opštini. Koordinaorka Romske ženske mreža Srbije, Radmila Zećirović je govorila o položaju žena na selu i ukratko predstavila rad Romske ženske mreže Srbije.  Predstavnica Nacionalnog saveta, Dobrila Djin govorila je o potrebama seoskih žena i sa čim se žene susreću u smislu prepreka. Osim što je članica Nacionalnog saveta, ona je i koordinatorka za romska pitanja u Opštini Bečej, i ono što ona zapaža kao problem je da u gradskim kućama ili opštinama, nisu jednake mere za sve. Podelila je sa prisutnima iskustvo diskriminacije.

Pedagoška asistentkinja iz Žablja, Živka Fan iznela je primere dobre prakse iz segmenta obrazovanja.

Dogadjaju je prisustvovao i pokrajinski zaštitnik građana Prof. Dr Zoran Pavlović koji je izneo stav da tema I diskusija ovog dogadjaja zaslužuje posebnu pažnju i da je potrebno formirati multisektorske timove, da je važna saradnja izmedju NVO i Kancelarije za inkluziju Roma, zakoni trebaju da se poštuju, primenjuju i adekvatno sprovode.

Novi Sad 4.7. 03